Het helpt natuurlijk enorm als je talent hebt, dat voorop gesteld maar dan begint het pas. Want ook als je talent hebt kunt kan het mis gaan. Door de zenuwen maar het kan vooral liggen aan de motivatie. Nu is iedereen wel gemotiveerd om het goed te doen anders doe je niet mee aan wedstrijden maar motivatie heb je in verschillende vormen. Welke motivatie jij hebt, kan van grote invloed zijn op hoe je presteert. Wat wil je precies bereiken is daarbij de belangrijkste vraag.
Er zijn twee soorten motivatie: wedstrijdmotivatie en taakmotivatie. Stel je bent het type wedstrijdmotivatie dan je aan wedstrijden mee om te winnen. Omdat je denkt dat je talent hebt en heel goed in taekwondo bent, beter dan de anderen. Je ziet jezelf al in de finale staan op de ONK en je ziet in gedachten als je foto op de voorpagina van de Taekwondo-info.
Ben je meer het type taakmotivatie, dan ben je helemaal niet met dat soort dingen bezig, het gaat jou vooral om de taak, lekker met taekwondo bezig zijn. Je wilt er zo goed mogelijk in worden en je vindt het leuk als je beter bent dan de anderen maar je wilt in de eerste plaats jezelf verbeteren. Win je niet, dan doe je volgende keer gewoon weer mee en in de tussentijd train je hard om jezelf te verbeteren.
Ben je wedstrijdgericht en verlies je, dan ben je eerder geneigd te denken dat het aan je talent ligt. Dat zijn de mensen die hun eerste wedstrijd verliezen en nooit meer op de mat verschijnen. Mensen met een taakoriƫntatie geloven dat ze beter kunnen worden, balen ervan als ze verliezen maar ze kijken wat er mis ging en hoe ze beter kunnen worden.
Of je wedstrijdgericht of taakgericht bent is grotendeels een kwestie van aanleg. Sommige mensen zijn van nature strebers, anderen houden helemaal niet van competitie en willen alleen lol aan de sport beleven maar het heeft ook te maken met de situatie. Hoe beter je bent in wat je doet, hoe leuker het wordt om je met anderen te meten. Maar als je niet zo goed bent, dan is wedstrijdoriƫntatie funest voor je motivatie en je plezier. Uiteindelijk is het gunstig om zowel wedstrijd- als taakmotivatie te hebben. Je wilt dan het beste uit jezelf halen en tegelijkertijd wil je beter worden dan de anderen, dan versterken de twee motivaties elkaar. Het gaat erom dat je op het juiste moment de juiste motivatie hebt. Een olympische droom of de droom om een idool te worden, kan je door een saaie training heen helpen maar op het moment dat je in een wedstrijd moet presteren, moet je die sterke wens om te winnen naar achtergrond verbannen en je puur op je taak richten