resultaten Open Belgische Poomsae

Hasselt, 4 april 2015

Team Tapia bestond dit jaar uit 2 sporters, Martin Smit en Theo van de Molengraft. Martin had aanvankelijk een poule van 7 deelnemers maar omdat het toernooi ontzettend uitliep zijn 2 sporters uit zijn poule teleurgesteld vertrokken. Ook in een poule van minder dan acht deelnemers wordt het KO-systeem gehanteerd. Dhr. Ata Alavi van het NL-team had in de kwartfinale de vrijloting. Martin moest tegen de latere tweede prijswinnaar. Martin liep niet lekker, bewoog wat stug door de lange dag en lange wachten. De trappen gingen goed en geen fouten maar de tegenstander was beter. Geen prijs voor Martin. De dhr. Alavi won goud in de klasse masters2.

Theo had een grote poule die opgesplitst was in 2 groepen. De eerste vorm was 12 en zeker geen favoriet van Theo! De gezonde spanning die Theo normaal heeft sloeg om naar echte zenuwen en hij kon niet laten zien wat we tijdens de training hadden verbeterd. Er is maar één remedie: Pyongwon jezelf eigen maken en vertrouwen erin krijgen!

Sporters van Tapia die namens de Taekwondo Bond Nederland deelnamen aan de Open Belgische Kampioenschappen behaalde de volgende resultaten:

Goud – Joël van der Weide, heren junioren

Goud – Gabriëlle Coffa, dames senioren 1

Zilver – Angel Cristal, dames junioren

Zilver – Angel Cristal en Joël van der Weide, paar junioren

Brons – Melia Hus, dames cadetten

Brons – Luna van Geffen/Lotte de Haas/Gabriëlle Coffa, dames team1

Brons – Gabriëlle Coffa en Guntur Dwiarmein, paar 1

Open Belgische Poomsae 4-4-2015

Een goed toernooi?

Voor sommige was het een  goed toernooi. Inderdaad, voor een aantal sporters was het een goed toernooi, ze hebben hun beoogde prestaties behaald en daarmee hun doelstelling en/of kwalificatiepunten.

Maar geldt dat voor alle Nederlandse deelnemers of überhaupt alle deelnemers? De leden van het Nederlandse talententeam maken behoorlijk hoge kosten voor een evenement dat niet bij hun ontwikkelingsfase past. De begeleiding van het Nationaal team was in handen van te weinig mensen.

Coaching is niet alleen op de stoel plaatsnemen als de sporter zijn vormen loopt, het is ook de sporter begeleiden naar de wedstrijd toe en niet te vergeten: nazorg! Hiervoor zijn de omstandigheden niet gecreëerd, het begeleidingsteam is daar in gebreke gebleven. Zij hebben een onmogelijke opgave op zich genomen, teveel sporters en ze kennen de sporters onvoldoende om hun optimaal te kunnen begeleiden.

De selectie heeft vele medailles gewonnen maar de vraag is of dit het maximale resultaat is voor alle Nederlandse sporters.

Voor de sporters en hun ouders die hun verwachtingen vervuld hebben zien worden, was het een goed toernooi. Voor andere deelnemers was het een demotiverende ervaring. Het toernooi duurde ontzettend lang, iets dat van te voren berekend had kunnen worden. Er zijn deelnemers vertrokken zonder gestart te zijn. Als men om 8 uur ’s morgens moet registeren en je bent pas om 19:00 uur ’s avonds aan de beurt wordt het erg moeilijk om nog optimaal te presteren.

Het KO-systeem voor de finales werd gehanteerd, waardoor sporters met een hogere score lager eindigden dan iemand die hoger eindigt.  Erg vervelend als het een kwalificatiewedstrijd is en je zo kwalificatiepunten misloopt. Er zijn immers maar 2 kwalificatiewedstrijden aangewezen door het TBN bestuur.

In diverse velden werd de verkeerde deelnemer tot winnaar uitgeroepen. Dan volgde protest, werd het handmatig opnieuw berekend en dan werd de ander tot winnaar uitgeroepen. In twee velden moet de hele finale opnieuw gespeeld worden….

Vele zaken voor verbetering vatbaar, qua organisatie van het evenement en begeleiding van de Nederlandse sporters.